Școala Profesională Dumbrăvița

Dumbrăviţa, nr. 204

Maramureş, cod 437145, România

Tel: 0262.299008,  Fax: 0372897716

e-mail: dumbravitamm@gmail.com

Omul nu poate deveni OM decat daca este educat. (John Amos Comenius)

Locuitorii din Dumbrăviţa au fost mereu preocupaţi de dezvoltarea învăţământului. Apropierea de Baia Mare le-a fost de bun augur prin faptul că dascăli de bună calitate profesională au ales să profeseze aici de-a lungul timpului.

Dacă, până la începutul secolului XX, cursurile se desfăşurau într-o casă cu o singură cameră, în anul 1900, sub îndrumarea preoţilor Vasile Lucaciu şi Dimitrie Cionte, se construieşte o şcoală de lemn cu două săli de clasă şi locuinţă pentru învăţător.

Mai târziu, în anul 1937, se hotărăşte construirea unui nou lăcaş de şcoală, cu patru săli de clasă – proiect întrerupt din cauza celor patru ani de ocupaţie hortystă şi urgiilor celui de-al Doilea război Mondial, dar reluat în anul 1955 şi finalizat în anul 1959.

Introducerea învăţământului obligatoriu până la clasa a VIII-a impune necesitatea unei şcoli mai spaţioase, astfel că între anii 1969-1970 au început lucrările de costrucţie a unei clădiri noi, cu parter şi etaj, care s-a dat în folosinţă în anul următor.

 

This slideshow requires JavaScript.

Cu sprijinul administraţiei locale, cele două şcoli (cea veche – în care îşi desfăşoară activitatea preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, şi cea nouă – în care îşi desfăşoară activitatea elevii din învăţământul gimnazial) s-au modernizat de-alungul timpului, fiind dotate cu apă curentă şi grupuri sanitare moderne, precum şi încălzire prin centrală pe lemne.

În ultimii doi ani, şcoala nouă a fost extinsă cu un corp nou de clădire, prevăzut cu încă şase săli de clasă şi patru săli material didactic, astfel încât în anul şcolar 2013–2014, atât elevii din ciclul preşcolar şi primar, cât şi elevii din ciclul gimnazial au început cursurile într-o şcoală modernă, dotata cu mobilier adecvat.

Tot în acest an şcolar au început lucrările la construcţia unui nou spaţiu destinat dezvoltării unui program de „şcoală după şcoală” pentru învăţământul primar.