Școala Gimnazială Rus

Un scurt istoric al şcolii din Rus ne este oferit de domnul profesor Ioan Morar în cartea sa “Monografia satului” (2007). Conform acestei monografii, Şcoala din Rus apare atestată prima dată în 1794 într-un document semnat de episcopul Muncaciului, Andrei II Bacinschi unde se prezintă o serie de şcoli care “toate activau foarte bine” printre care şi Şcoala din Rus. Se presupune că aceasta a luat fiinţă ceva mai devreme decât anul 1794 în care a fost inspectată şi apreciată cu calificativul “foarte bine”.

Din însemnările găsite la parohia bisericii din Rus reiese că localul şcolii din Rus s-a aflat în fosta casă parohială, după desfiinţarea temporară a acesteia în anul 1806. În anul 1860 s-a construit un local nou, care a servit atât ca spaţiu de învăţământ cât şi ca locuinţă a învăţătorului. În anul 1910 s-a construit un nou local de şcoală, care urma să fie demolat în anii 70, după ce a folosit un timp drept cămin cultural. Prin anii 1960-62 s-a construit un alt edificiu, care a fost extins în 1975.

This slideshow requires JavaScript.

Începând cu anul şcolar 2013-2014 un număr de 114 elevi beneficiază de o nouǎ şcoală. Noua clădire dispune de un număr de 6 săli de clase, 1 laborator de informatică, o bibliotecă, o sală profesorală, un oficiu şi 3 grupuri sanitare pentru elevi şi profesori. La nivel gimnazial elevii şcolii reprezintă 3 sate: Rus, Şindresti şi Unguraş de generaţii întregi.

Efectivele de elevi pe niveluri de învătământ sunt după cum urmează:

  • Preşcolar 11
  • Primar 28
  • Gimnazial 66

La Şcoala din Rus îşi desfăşoară activitatea:

  • 11 profesori dintre care o parte predau şi în celelalte structuri ale şcolii:
  1. Prof. Bonaţ Paula- Lb. Română
  2. Prof. Dărăban Ileana- Matematică, Muzică
  3. Prof. Dancu Vasile -Istorie, Cultură civică, TIC
  4. Prof. Sajerli Alina- Lb. Engleză
  5. Prof. Tarţa Lidia- Religie Ortodoxă, Desen
  6. Prof. Pop Daniel- Religie Greco-Catolică
  7. Prof. Manea Mariana- Chimie, Fizică, Educaţie tehnologică;
  8. Prof. Pop Mariana- Lb. Franceză
  9. Prof. Mariș Vasile– Educaţie fizică
  10. Prof.Vancea Septimiu- Geografie
  11. Prof. Coste Ancuța- Biologie, Educaţie tehnologică, Educație pentru sănătate;
  • 2 învăţători :
  1. Prof. Înv. Primar Cadar Claudia- Cls. a IV-a
  2. Prof. Bârda Maria- Cls. O+ a II-a
  • 1 educatoare
  1. Prof. Învătământ Preşcolar David Ghiţ Nadia

Cele 14 cadre didactice care îşi desfăşoară activitatea sunt cadre calificate, implicate activ în formarea armonioasă a personalităţii elevilor, fiind în acelaşi timp dornice de a-şi dezvolta competenţele profesionale prin participarea la cursuri educaţionale organizate de I.S.J. Maramureş şi C.C.D. Maramureş.

Prof. Alina Sajerli