Școala Primară Unguraș

 

       Satul Unguraș datează din anii 1400. Din spusele bătrânului Chiver Antonie, satul nu avea o clădire destinată educației elevilor. Familia Bele Ariton și Parasca a pus la dispoziție o cameră din  propria casă în care învățătorul preda lecții acelor copii puțin ai satului. Tot din spusele bătrânilor, din lemnul rezultat din  demolarea bisericii iezuite, în centrul satului care era în Valea Vii zona numită a Chiverenilor, în anii 1909 s-a construit prima școală. Terenul a fost donat de Iov Ardelean, iar casa cu întreaga gospodărie  și-a mutat-o pe “pământ de-a bisericii “ pe locul numit Braniște,  preot fiind Vasile Lucaciu. Preotul a dorit prin aceasta ca școala să fie în strânsă legătură cu biserica. În vremurile celui de-al Doilea Război Mondial, până la clasa a șaptea limba de predare era limba maghiară.  Din anii 1940 a funcționat doar școala primară  de  4 clase. Această școală, cu o singură sală,  a funcționat până în 1957.  Ultimii  care au predat au fost soții-învățători  Pitiritean Gavril și Pitiritean Lenuța.

În anul 1957 s-a construit o nouă școală pe același loc, preot fiind Iuliu Șurani.  Materialul principal, cărămida, s-a produs chiar în curtea școlii în cuptoare mânuite de țiganii Maria Bongarului cu soțul Andrei din Baia Sprie ajutați de alți doi țigani din Șomcuta Mare. Unul din  învățătorii renumiți a fost Costin Mircea din localitatea Rus. Școala, exact cum este și azi, are două săli de clasă, o sală dotată cu calculatoare și un oficiu profesoral. Încălzirea s-a făcut cu lemne până în momentul în care consilierul Bele Nicolae împreună cu învățătoarea satului Filipan Aurelia și familiile elevilor, în 1998, au introdus gazul metan ca nouă sursă de încălzire.

În anul 2009,  cu sprijinul Primăriei Dumbrăvița a început extinderea școlii cu două săli de clasă,  grupuri sanitare, centrală termică și o cameră tehnică.

Efectivele de elevi pe niveluri de învățământ sunt următoarele:

  • Înv. preșcolar – 16 copii
  • Înv. primar – 20 elevi

 

La Școala Primară Unguraș își desfășoară activitatea cadrele didactice:

  • Prof. înv. primar Filipan Aurelia
  • Prof. înv. primar Bârda Maria
  • Pof. înv. preşcolar Donca Claudia